مرکز غربالگری اوتیسم شهر ری

تشخیص اختلال طیف اوتیسم (ASD) امری مشکل است، زیرا هنوز هیچ آزمایش پزشکی مانند آزمایش خون برای تشخیص آن وجود ندارد. به همین خاطر پزشکان از تاریخچه و رفتار رشد کودک برای تشخیص این اختلال استفاده می کنند. مرکز غربالگری اوتیسم شهرری یکی از مراکز روزانه سنجش و تشخیص پزشکی چند جانبه کودکان مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم در کشور است. متخصصان این مرکز همواره توصیه می کنند که والدین کودک مشکوک به اختلال اوتیسم باید قبل از فرا رسیدن سن مدرسه، برای انجام غربالگری اوتیسم فرزندشان، به یکی از مراکز غربالگری اوتیسم در شهر خود مراجعه کنند. با ما همراه باشید تا شما را با لزوم غربالگری اوتیسم و خدمات مرکز غربالگری اوتیسم شهر ری بیشتر آشنا کنیم.

لزوم غربالگری اوتیسم برای کودکان

هرچه زودتر اختلال طیف اوتیسم در کودکان تشخیص داده شود، فرایند آموزش‌پذیری آنها راحت ‌تر خواهد بود. به این ترتیب آنها می توانند از یک سطح توانایی مؤثر در جامعه برخوردار شوند، حداقل مهارت ‌های فردی لازم را کسب کنند و به مدرسه بروند.

بهترین سن برای غربالگری اوتیسم

بهترین سن برای غربالگری اوتیسم

بر اساس آخرین تحقیقاتی که در جهان در رابطه با غربالگری اوتیسم انجام شده، شروع تشخیص اتیسم می‌تواند حتی از سن ۱۴ ماهگی با دقت بسیار بالا امکان پذیر باشد. خوشبختانه این موضوع موجب شده تا کودکان طیف اوتیسم، زودتر گزینه‌ای برای شروع کاردرمانیو گفتاردرمانی داشته باشند. بسیاری از متخصصان معتقد هستند، درمان در این سن بسیار پایین فرصت بی‌نظیری را برای دریافت بهترین نتایج درمانی فراهم می‌ سازد. چرا که مغز در طول تکامل اولیه از تغییرپذیری بالایی برخوردار است و قادر خواهد بود تا تحت تاثیر اطلاعات ورودی بیشتری از محیط قرار بگیرد.

در حال حاضر تمام کودکان ۱۸ تا ۲۴ ماهه در مراکز اوتیسم جهان برای تشخیص اتیسم غربالگری می شوند. به یاد داشته باشید که با تشخیص به موقع این بیماری در فرزند خود می توانید اقدامات درمانی موثرتری را از مرکز غربالگری اوتیسم شهر ری و دیگر مراکز مربوطه در سراسر کشور دریافت نمایید. مرکز غربالگری اوتیسم شهر ری پس از غربالگری و تشخیص این بیماری برای کاهش مشکلات آن؛ کلیه مهارت ها و آموزش های لازم را به کودکان و خانواده آنها ارائه می دهد.

مرکز غربالگری اوتیسم شهر ری

غربالگری، ارزیابی و تشخیص زود به هنگام کودکان مبتلا به ASD، برای دستیابی به پتانسیل کامل درمان این اختلال از اهمیت زیادی برخوردار است. روند غربالگری در کشور ما شامل چندین مرحله است. در مرحله نخست آزمایش ساده ای توسط کارشناسان سلامت در شبکه های سلامت انجام می گردد. پس از این آزمایش در صورتی که تشخیص اولیه مثبت بود، والدین باید به همراه فرزند خود به پزشک متخصص آموزش دیده در خصوص اختلال اوتیسم مراجعه کنند. در صورت تایید این اختلال توسط پزشک، فرزند به مراکز اختلالات تکاملی فرستاده می شود.

شما والدین عزیز می توانید با مشاهده برخی از علائم اولیه اوتیسم به مرکز غربالگری اوتیسم شهر ریمراجعه نمایید. برخی از علائم اولیه ASD شامل مواردی است که در ادامه به آنها اشاره می کنیم؛ اما لازم به ذکر است علائم اختلال طیف اوتیسم فقط به این موارد محدود نمی شود.

مرکز غربالگری اوتیسم شهر ری
علائم اولیه نوزادان مبتلا به اوتیسم

علائم اولیه نوزادان مبتلا به اوتیسم با سن کمتر از ۱۲ ماه

برای درک علائم اولیه اوتیسم در این سن باید به این موضوع توجه کنید که آیا فرزند شما شاخصه‌های رشدی مرتبط با سن خود را تجربه می‌کند یا خیر. از علائم اولیه اوتیسم برای کودکان زیر یک سال عبارتند از:

  • عدم علاقه و واکنش به چهره والدین؛ عدم برقراری ارتباط چشمی با دیگران
  • پاسخ ندادن به صداها؛ واکنش ندادن به شنیدن نامش؛ توجه نکردن به منبع صداها
  • عدم تمایل به در آغوش کشیده شدن یا تماس فیزیکی
  • عدم تمایل به بازی‌های کودکانه رایج
  • نشان ندادن علائم اولیه تکلم؛ عدم ایجاد آواهای و صداهای کودکانه
  • استفاده نکردن از حرکات و اشارات بدنی

علائم اولیه اوتیسم در کودکان ۱۲ تا ۲۴ ماهه

  • عدم استفاده از حرکات و اشارات بدنی؛ تکان ندادن سر خود به نشانه «بله» یا «خیر»؛ تکان ندادن دست به نشانه خداحافظی؛
  • اشاره نکردن به اشیاء (بیشتر کودکان تا سنین ۱۴ تا ۱۶ ماهگی، به منظور جلب توجه و رسیدن به هدف خود که می تواند یک عروسک یا هر اسباب بازی دیگر باشد، از اشارات دست استفاده می‌کنند.)؛
  • قادر نبودن به ادای کلمات ساده تا سن ۱۶ ماهگی؛
  • عدم توانایی بیان عبارات دو کلمه ای تا سن ۲۴ ماهگی؛
  • از دست دادن مهارت‌های اجتماعی یا زبانی (مثلا کودک قبلا می توانست از چندین کلمه برای برقراری ارتباط با افراد استفاده کند، ولی در حال حاضر این مهارت‌ها را از دست داده است.)؛
  • منزوی شدن؛ توجه نکردن به حضور دیگران و غرق شدن در دنیای خود؛
  • عدم توانایی برای راه رفتن و یا راه رفتن روی انگشتان پا؛
اوتیسم در کودکان ۱۲ تا ۲۴ ماهه

نقش مهم والدین در تشخیص اوتیسم کودکان

به گفته کارشناسان، غربالگری استاندارد فقط یکی از عوامل تشخیص و کنترل کودکان مبتلا به ASD است. والدین به عنوان اولین مراقبان فرزند خود به شمار می آیند و باید بر رشد او نظارت داشته باشند. نظارت بر رشد کودک به مشاهده تغییرات او با گذشت زمان و ایجاد نقاط عطف اصلی در او مانند بازی، یادگیری، صحبت کردن، رفتار و حرکات عادی اشاره دارد. برای دیدن نحوه رشد فرزندتان می توانید از یک چک لیست مختصر استفاده کنید. اگر متوجه شدید که فرزند شما مراحل رشد را به خوبی طی نمی کند حتما به یک مرکز غربالگری اوتیسم و یا پزشک متخصص مراجعه نمایید.

با مراجعه به مرکز غربالگری اوتیسم شهر ری پزشک یا پرستار ممکن است از شما سؤالاتی در مورد رشد فرزندتان بپرسد یا با فرزندتان صحبت و بازی کند تا متوجه میزان پیشرفت رشد کودک و نقاط قوت و ضعف او شود. با مشاهده تنها یکی از علائم اوتیسم نمی توان نتیجه کلی در خصوص وضعیت فرزند شما گرفت. بنابراین پزشک یا متخصص با استفاده از یک تست یا آزمون غربالگری دقیق، کودک شما را مورد ارزیابی قرار می دهد.

غربالگری اوتیسم در مرکز جامع توانبخشی نویان شهر ری

مرکز جامع توانبخشی نویان شهر ری آماده ارائه کلیه خدمات غربالگری اوتیسم به کودکان و والدین آنها در شهر ری است. غربالگری اوتیسم، نگاه دقیق تری به نحوه رشد فرزند شما می اندازد. در این مرکز از فرزند شما امتحان مختصری گرفته خواهد شد و یا از شما خواسته می شود تا پرسشنامه ای را راجع به فرزند خود تکمیل کنید. پرسشنامه های رسمی یا چک لیست های مرتبط با غربالگری اوتیسم، فرزند شما را از لحاظ رشد و رفتار مورد ارزیابی قرار می دهد. برای مثال در مورد زبان، حرکت، تفکر، رفتار و احساسات او سؤالاتی پرسیده می شود. غربالگری رشدی و رفتاری برای تمامی کودکان جهان در سنین ۹ ماهگی، ۱۸ ماهگی و ۳۰ ماهگی توصیه می شود. علاوه بر این توصیه دیگر انجام غربالگری اختصاصی برای ASD برای تمام کودکان در سنین ۱۸ تا ۲۴ ماهگی است.

همچنین برای کودکانی که خطر ابتلا به ASD در آنها بالاست، (مثلاً داشتن یک خواهر، برادر یا یکی دیگر از اعضای خانواده مبتلا به اختلال اوتیسم) و یا همینطور دارای رفتارهایی هستند که گاه با ASD همراه است یک غربالگری اضافی وجود دارد.

خدمات مرکز غربالگری اوتیسم شهر ری

در مرکز غربالگری اوتیسم شهر ری نگاهی عمیق تر به رشد کودک شما می شود. این کار معمولاً توسط یک متخصص آموزش دیده صورت می گیرد. این متخصص ممکن یک متخصص رشد، روانشناس کودک، آسیب شناس گفتار و زبان، کاردرمان و یا هر متخصص دیگر باشد. درمانگر با مشاهده رفتار کودک شما و همینطور از طریق بررسی پرسشنامه پر شده توسط شما، نتیجه نهایی در خصوص بیمار بودن یا نبودن فرزند شما را اعلام می کند. نتایج این ارزیابی رسمی مشخص می کند که آیا کودک شما به درمان های خاص نیاز دارد یا خیر.

خدمات مرکز غربالگری اوتیسم شهر ری
غربالگری کودکان 2 تا 5 سال در مرکز غربالگری اوتیسم شهر ری

غربالگری کودکان ۲ تا ۵ سال در مرکز غربالگری اوتیسم شهر ری

این مرکز مفتخر است در کنار اطلاع رسانی گسترده  در خصوص اختلال طیف اوتیسم، تمامی خدمات لازم برای سنجش و غربالگری این اختلال را به کمک مربیان و کارشناسان آموزش دیده برای تمامی کودکان ۲ تا ۵ ساله مراجعه کننده ارائه می دهد. در صورتی که کودک شما مشکوک به ASD باشد، مورد اجرای آزمون تشخیصی گارس ۲  توسط کارشناسان تخصصی آموزش دیده قرار می گیرد. ناگفته نماند نتیجه مثبت غربالگری به تنهایی نشان دهنده وجود اوتیسم نیست. بلکه تشخیص نهایی بیماری برای کودک مشکوک به اوتیسم، فقط توسط روانپزشک کودک و نوجوان و یا  متخصص مغز و اعصاب قابل تأیید است. در صورتی که تشخیص اوتیسم در کودک قطعی شد، برای دریافت آموزش ها و درمان های اولیه به کلینیک توانبخشی نویان واقع در شهرری ارجاع داده می شود.

آشنایی با آزمون تشخیصی گارس ۲ در غربالگری اوتیسم

خوشبختانه امروزه ابزارهای تشخیصی اوتیسم پیشرفت‌ های قابل توجهی داشته است. ابزارهای معتبری در این زمینه در دنیا تهیه شده‌اند که در مراکز معتبر غربالگری اوتیسم کشور ما نیز مورد استفاده قرار می گیرند. یکی از ابزارهای معتبری که توسط گیلیام در سال ۱۹۹۴ تهیه گردید به آزمون GARS یا آزمون تشخیصی اوتیسم گیلیام معروف است. با تجدید نظر روی این آزمون در سال ۲۰۰۶، نسخه دوم آن منتشر شد. این آزمون در حال حاضر با نام آزمون گارس۲ در مرکز غربالگری اوتیسم شهر ری استفاده می شود.

آزمون تشخیصی گارس 2 در غربالگری اوتیسم