فلج مغزی

فلج مغزی معمولا به مدت ۱۸ ماه پس از تولد فرزند تشخیص داده می شود زیرا علائم و نشانه ها بلافاصله واضح نیستند.

تشخیص فلج مغزی یک فرآیند ساده نیست. در ماه های اول رشد نیاز به نظارت دقیق دارد. بچه ها به طور متناوب برای معلولیت های رشد در ۹، ۱۸ و ۲۴ ماه بازبینی می شوند. متخصصان اطفال و کارشناسان کاردرمانی برای تاخیر در زمینه های کلیدی عملکرد حرکتی وارد بررسی می شوند، مانند: نگه داشتن سر و گردن ، غلتیدن ، هوشیاری ، نشستن ، خزیدن ، راه رفتن ، جمع آوری اشیاء کوچک . همچنین پزشکان وضعیت، رفلکس و تنفس کودک را ارزیابی می کنند. مقایسۀ مهارت های حرکتی کودک با مراحل رشد تکاملی کودکان عادی به پزشکان کمک می کند تا تشخیص دهد.

از چه راههائی میتوان فلج مغزی را تشخیص داد؟

نشانه های یک مورد ملایم فلج مغزی اغلب تا زمانی که کودک به سن ۳ تا ۵ سالگی برسد، نمی تواند ملاک تشخیص قطعی باشد. موارد متوسط ​​تا شدید معمولا در سن دو سالگی تشخیص داده می شود. نوع فلج مغزی یک کودک نیز ممکن است تحت تاثیر قرار دهد که چگونه به زودی تشخیص می تواند باشد.

درمان فلج مغزی

درمان فلج مغزی ابعاد مختلفی دارد. درمان اولیه معمولا بیشترین شانس بهبود وضعیت کودک را دارد.هدف درمان فلج مغزی، ترویج زندگی عادی، قابل کنترل و سالم است.این کار از طریق درمان هایی انجام می شود که افراد فلج مغزی را قادر می سازد تا استقلال خود را در زندگی روزانه به حداکثر برسانند. از آنجا که هر تشخیص متفاوت است، درمان ها بر اساس فرد متفاوت است. نوع درمان مورد استفاده بستگی به بیمار دارد: دو نفر درمان مشابهی برای فلج مغزی دریافت نمی کنند.این درمانها می تواند دارودرمانی ، توانبخشی ، جراحی و موارد دیگر را شامل شود.

فلج مغزی
کاردرمانی جسمی در درمان فلج مغزی

کاردرمانی جسمی در درمان فلج مغزی

کاردرمانی جسمی برای کودک فلج مغزی معمولا اولین و مهمترین مرحله برای درمان فلج مغزی است. معمولا در نوزادی شروع می شود و به سمت بهبود عملکرد حرکتی مستقل است. انواع درمان های فیزیکی مورد استفاده برای کودکان بستگی به مشکلات جنبی خاص و علائمی که با فلج مغزی مطابقت دارند. قبل از شروع کاردرمانی جسمی، درمانگر ارزیابی توانایی های حرکتی کودک را انجام می دهد. این به تعیین مناسب ترین اقدامات برای درمان کمک می کند. پس از ارزیابی کودک، درمانگر تمرینات تقویتی،  تکنیک های نرمال سازی تون عضلات بر اساس نیازهای کودک را تجویز می کند. برخی تجهیزات مورد استفاده عبارتند از وزنه ، نوار های مقاومت، توپ های تعادل و تجهیزات تحمل وزن برای بهبود تون عضله. پکیج های گرم و سرد اغلب برای کمک به بهبودی ماهیچه ها و وسیله هایی نظیر تخته تعادل و نردبان و… استفاده می شود.

اسکولیوز (انحنای ستون فقرات) و تاندونهای کوتاه شده، برخی از جنبه های خاص  است که با درمان فیزیکی فلج مغزی درمان می شوند. کاردرمانی جسمی یک اقدام پیشگیرانه مهم است، زیرا این مسائل در طول زمان می تواند بدتر شود.  یک کاردرمانی به موقع و حرفه ای برای راه رفتن کودک می تواند فرصتی برای راه رفتن کودک به طور مستقل را هم ایجاد کند. کوتاهی و اسپاسم عضلات و تاندون ها که می تواند دردناك باشد در فلج مغزی اسپاستیک رایج است.  تمرینات قدرتی نیز برای کودکان فلج مغزی مفید است

کاردرمانی به بهبود مهارتهای حرکتی کودکان مبتلا به فلج مغزی کمک میکند.

 به طور کلی تمرکز کاردرمانی در فلج مغزی بر بهبود مهارتهای درشت و ظریف حرکتی است. حرکات ظریف در افراد مبتلا به فلج مغزی باعث هماهنگی حرکاتی نظیر استفاده از قاشق و آوردن آن را به دهان خود . نوشتن . برداشتن اشیاء کوچک چفت و بست زیپ های باز کردن درب بطری برش کاغذ با استفاده از قیچی باشد این مهارت های مهم هستند برای توسعه مهارتهای کودک به منظور ایجاد استقلال در زندگی.  بسیاری از کودکان که مبتلا به فلج مغزی اند دارای اختلالات حسی نیز میباشند. حواس ما را کمک می کند که تغییر در دما، احساس درد را حس کنیم. دیگر حواس مانندحس لمسی و تعادل نیز مهم هستند برای مهارت های حرکتی مانند برداشتن اشیاء و راه رفتن. حواس دیگری هم ، مانند حس عمقی، اجازه می دهد که وضعیت بدن خود نسبت به محیط را درک کنیم؛ قادر بودن به لمس انگشت خود  به نوک بینی  نمونه ای از حس عمقی است.

بهبود مهارت های حرکتی با کاردرمانی فلج مغزی
کاردرمانی ذهنی در فلج مغزی

کاردرمانی ذهنی در فلج مغزی

کاردرمانی ذهنی هم به درمان جنبه های ذهنی و تاخیرهای شناختی کودکان فلج مغزی میپردازد

شروع کاردرمانی ذهنی برای فلج مغزی بسته به شرایط و سصح مشکلان و درگیری کودک فلج مغزی است اما به طور میانگین از حدود دو سالگی آغاز میگردد کاردرمانی ذهنی با استفاده از تکنیک های آموزشی شناختی نقش بسزایی در ارتقا سطح شناختی کودکان فلج مغزی ایفا می کند

گفتاردرمانی برای کودک فلج مغزی

صدمات مغزی در کودکان فلج مغزی همچنین می تواند بخش هایی از مغز را که کنترل گفتار و عضلات گفتاری را در بر میگیرد را تحت تاثیر قرار دهد بسیاری از کودکان مبتلا به cp  مشکلاتی در سخن گفتن را تجربه میکنند. گفتاردرمانی می تواند با آموزش کودکان و نحوه استفاده از کلمات و برقراری ارتباط بیشتر به طور موثر به گفتار کودکان فلج مغزی کمک کند. گفتاردرمانگران می توانند با تشخیص مشکلات گفتاری و کمک به بهبود مهارت های زبانی و همچنین کمک به ایجاد مهارت های دیگر، مانند تنفس و غذا خوردن گام مهمی را در ارتقا این مهارتها بردارند. بسیاری از کودکان مبتلا به cp  برای حفظ وزن نرمال نیاز به عمل جویدن و بلع نرمال دارند که این مهم توسط گفتاردرمانی  میتواند تحقق یابد. گفتاردرمانی ویژه کودکان فلج مغزی همچنین میتواند برای کنترل آبریزش دهان در  کودکان فلج مغزی که این مشکل را دارند موثر باشد.

گفتاردرمانی برای کودک فلج مغزی